ﻢ ﷲ


EN. NUFFNANG ☺

Sahabatku Dunia Sampai Akhirat ☺

Tuesday, September 20, 2011

Cara Mudah Mengelak VIRUS.. versi [Windows Vista & Windows 7]

Assalamualaikum sahabat2 ku semua... Alhamdulillah... setelah sekian lama saya menyepi akhirnya saya berjaya jugak meriuhkan muncul kembali utk menulis blog. Bukan pa sangat, sebenarnya kemudahan internet tidak ada di rumah, jadi apa2 yg berkaitan dengan online terpaksa saya tangguhkan atas sebab2 tersebut. Maaf ye kawan2 jika ada dalam kalangan sahabat2 blogger yg merindui penulisan saya...hehe(prasan betul aku ni..ceh) ok, tanpa membuang karen & tenaga utk merepek lebih panjang jom kita sama2 kongsi ENTRY saya utk bulan ini & pembukaan semester ini..

Nampak mcm bentuk ilmiah skit kn tajuk entry saya kali ni. Yup.. mmg ilmiah pon sebab entry yg sebelum ni yg mndapat tmpat di hati para pmbaca blog NC (nukilan cyber) ni telah membuatkan blog saya menjadi banjir.
Ape pasal? sebab ramai yg duk puji menangis setelah mmbaca entry tersebut. So, sementara menunggu banjir tu surut, saya letak entry ini dulu supaya tidak melimpah..hehe
Ai.. mngarut lagi aku ni..ish2.. ok2 jom kita belajar macam mana cara mudah nk mngelak virus dari terus menular dalam PC/ laptop yg kita sayangi..

Perkara pertama yg perlu hampa buat, cucuk pendrive (tak kisah la apa jenis pon)
selepas tu, buka MY COMPUTER... kalu tak tau kat mcm mana environment my computer, mai nk tunjuk kat bawah ni:

ok, seterusnya, hampa JANGAN sesekali klik kat ICON pendrive yg hampa nk bukak tu, kalu hmpa buka, maknanya, hampa dh mengundang virus dalam pndrive tu menular dalam PC hmpa.. sbb pencipta virus ni depa dh set 'autorun' kat dlm pndrive. nk crita panjang mcm mana depa bleh buat mcm tu jenuh la nk taip.. nanti2 kalu ada permintaan suh crita, saya taipkan ye...
Baiklah, mcm mana nak BUAT???
Ikut mcm Gmbar kat bawah nie.....



INGAT tau.. klik mcm tu...
INSYA'ALLAH... virus takkan merebak dalam PC anda...

Selepas tu selesai lah..hehe SIMPLE je kn?


**HANYA UNTUK VERSI WINDOWS 7 & VISTA SAHAJA** utk Windows XP akan mnyusul nanti.

Semoga anda faham utk entry kali ni, sbb saya ni tak brapa reti nk ngajar, juz nk kongsikan sedikit ilmu yg saya ada ni .. moga hmpa dpt trima dgn baik... ☺

Kalu ada persoalan, bleh kemukakan kat komen di bawah.SEKIAN entry utk kali ini... TERIMA KASIH kerana sudi membaca...

5 comments:

nureenina said...

terima kasih for the info :)

nureenina said...

terima kasih for the info :)

IZAHAR™ AZIZAN said...

Sama2 nureenina :) THANKZ sbb sudi jln2 kat sini

sha my heart said...

Tq. Dah tau dulu tapi sekarang ni tak amalkan pun. Tq tau ingatkan balik =)

Jom baca
http://sha-myheart.blogspot.com/2011/07/tips-mengenalpasti-kesalahan-dalam.html

Tips mengenalpasti kesalahan dalam blogging dari sisi yang aku tahu. Entri agak pedas.
kalau suka, boleh like dan follow

IZAHAR™ AZIZAN said...

Sha: Welcome... sal entry kali ni, izahar juz nk tujukan pada sorang person tu, sbb iz ada jnji dgn dia nk gitau cara tersebut.. itu pon buat simple2 je entry kali ni sbb bz skit sem ni, ada byk asgment dgn thesis lagi..hehe apa2 pon, ikut la cara gini lbih slamat & laptop lebih tahan lama, tak payah susah2 format utk jgka wktu yg lama. :) THANKZ 4 comment.

SHOUT !!!