ﻢ ﷲ


EN. NUFFNANG ☺

Sahabatku Dunia Sampai Akhirat ☺

Thursday, July 5, 2012

Perang Al-Iqab di Sepanyol

Assalamualaikum.. bertemu 1 lagi ruangan penulisan IA hari ini, Alhamdulillah, Tesis dh berjaya IA siapkan walaupun belum dijilid lagi :P


ape2 pon tahniah buat pasukan SPANYOL yang menjuarai 3 acara  lari dalam guni bola sepak berturut2 dari Piala Euro 2008, Piala Dunia 2010 dan Piala Euro 2012. Bertuah betul si Fernando Torres tu, tiap kali dia join, mesti juara mcm ada bnda luck kat Fernando Torres ni..hehe tapi bukan Fernando Torres yang IA nak cerita, biarlah yang pada slot post yang lain pulak :) 


Walaupun IA sokong Sepanyol Euro 2012 tapi peristiwa tentang agama kita ISLAM di Sepanyol, kita kena tahu juga. *GAMBAR IHSAN GOOGLE


Ini adalah bendera pasuka Islam Andalusia pada pertempuran Al-Iqab (Hukuman). Perang ini dimenangi oleh pasukan salib dan mereka berhasil merampas bendera ini.

Sejak itu mereka merayakan kemenangan tersebut hingga hari ini, kerana peristiwa itu adalah awal berakhirnya peradaban Islam di Andalusia.

Nampak tak, pejabat dan tentera Spanyol berbaris sambil mengangkat panji Islam tersebut untuk memperingati perang Al-Iqab.

Sungguh kita sebagai umat Islam telah lupa tetapi rakyat Spanyol tidak lupa. Mereka merayakan kekalahan kita dan kita merayakan kemenangan mereka meraih piala Euro.

Untuk peringatan kita dan diri IA, sebagai rakyat malaysia yang masih mempunyai negara yang aman dan damai ini, belajarlah dari pengalaman lalu dan baikilah segala kelemahan yang ada, bukan untuk menjatuhkan,

Jika kita tidak belajar sejarah kita sendiri, maka kita memang layak dihina. Takut negara diperintah oleh bangsa lain.
Sebarkan agar yang lalai menjadi sedar. Pengingat untuk diri sendiri juga :) Jumpa lagi ye...

1 comment:

man said...

tq for info..kita sepatutnya mengingati sejarah islam...

SHOUT !!!